Hurá na houby a podpořte mykologickou výstavu

Napsal uživatel Veronika Solařová dne 12.09.2023
Už rostou!

“Už rostou!” Tato krátká věta zaručeně zvedne houbaře z křesel a v časnou ranní hodinu se vypraví z útulného domova do svěže zeleného lesa. Houbaření je vášní. Při cestách necestách lesem nejen hledáte, nacházíte, přemýšlíte, usmíváte se a je vám blaze. Radost znásobíte v kuchyni a u rodinného stolu při  hostině. 

Houby...  Houby...  Houby...  Houby...

Láska k houbám prochází žaludkem. Proto je nutné sbírat a konzumovat takové, u kterých jste si naprosto jisti, že je znáte. To, že k přípravě pokrmů musí být čerstvé je zbytečné připomínat. Rozdílné vlastnosti hub umožňují jejich rozmanité zpracování. Některé houby jsou kulinářsky naprosto specializované, jiné lze použít všestranně. A pokud jich máte hodně, usušíte je a tak je uchováte na další měsíce.

Tak co, vyrazíte do lesa a porozhlédnete se? A co z nich připravíte? Smaženici, kulajdu, telecí na houbách, houbovou pizzu nebo něco jiného?

Houby...  Houby...  Houby...

Na obrázcích jsou “úlovky” Malínských houbařů, nechte se inspirovat. A pokud byste chtěli zavítat a popřípadě i podpořit mykologickou výstavu, máme pro vás tip.

Ve Vlastivědném muzeu v Šumperku se uskuteční ve dnech 14.–16. Září 2023 již 24. výstava hub. Přítomni budou, jako každoročně, odborníci, kteří se rádi podělí o své zkušenosti. Nebude chybět mykologická poradna.

Nemusíte být jen pasivní účastníci výstavy. Organizátoři vyzývají a prosí širokou veřejnost  o podporu výstavy, a to sběrem hub k vystavení. 

Jak píší na webových stránkách https://muzeum-sumperk.cz/akce/houby-2023/:

“Uvítáme jakékoliv čerstvé druhy hub. Zájemci je mohou odevzdávat u pokladny šumperského muzea během středy 13. září nebo je donést přímo na výstavu. Determinaci hub pomůže, budou-li houby neočištěné a neokrájené, ideálně doplněné údajem o lokalitě a biotopu či okolo rostoucích dřevinách. Prosíme také o uvedení jmen sběratelů, neboť vzácné či méně běžné druhy hub budou po skončení výstavy zaherbářovány.“